Bier uit de tank

Cristal - Brouwerij: Alken-Maes/Alken

Zo smaakt echte pils!

Is een lekkere, pittige, hoppige en tevens de eerste Belgische pils van lage gisting. Het vers bier komt ’s morgens van de brouwerij en wordt in onze tanks dezelfde dag nog afgevuld. Omdat er geen extra CO2 meer nodig is om het bier getapt te krijgen is er geen oververzadiging en dat komt de smaak ten goede

www.cristal.be

Alcoholgehalte: 5,2%

Bieren van ’t vat

Brugs tarwebier - Brouwerij Alken-Maes/Brouwerij De Halve Maan/Brugge

Brugs is een traditioneel witbier dat zijn oorsprong vindt in de jaren ’80, toen de witbieren aan een sterke opmars begonnen. Het is een lichtgeel bier met een alcoholgehalte van 4.8%, evenwichtig zuur-zoet, fris en fruitig. Door het ontbreken van filtratie na het lageren, bevat het bier een natuurlijke troebelheid met specifieke smaakelementen. Dit witbier wordt gebrouwen op basis van zuivere tarwe.

De specifieke smaak van tarwe, samen met het sterke aroma van hop, sinaasappelschil en koriander, geven Brugs een rijk en verfrissend karakter.

www.alken-maes.be

Alcoholgehalte: 4,8%

Affligem Blond - Brouwerij Alken-Maes/Brouwerij De Smedt/Opwijk

De abdijbieren van Affligem staan bekend om hun hoge en artisanale kwaliteit. Het bier wordt nog steeds gebrouwen volgens het originele recept van de paters van Affligem: met de beste mout en echte hoogaromatische hop. Geen wonder dat Affligem zeer regelmatig awards wint op bierwedstrijden wereldwijd. Zo behaalde Affligem Blond in 2012 nog goud op de European Beer Star Awards.

Friskruidig met nuances van citrus en vanille die worden geaccentueerd door de hergisting op fles. Zachtmoutige smaak met ronde toetsen van tropische vruchten die eindigen in een fris hopbittere afdronk.

www.affligembeer.com

Alcoholgehalte: 6,8%

Hapkin - Brouwerij Alken-Maes/Alken

Ruim 900 jaar geleden gaf graaf Boudewijn VII van Vlaanderen, bijgenaamd Hapkin of Boudewijn met de Bijl, een bijzondere opdracht aan de brouwers uit het Houtland. Hapkin wilde een bier laten brouwen dat zo krachtig was dat het zijn manschappen onoverwinnelijk zou maken. Zo geschiedde. Vandaag herleeft deze geschiedenis in dit krachtig blond bier van hoge gisting, gekenmerkt door een volle witte schuimkraag en een droge pittige afdronk. Het geheim? Het bier wordt 4 keer gehopt tijdens het brouwproces, met onder andere Saaz- en Monroe-hop. Die zorgen voor een fruitige toets die de hopbitterheid mooi aanvult maar niet overheerst.

verkrijgbaar in 25 cl en 33 cl

www.Hapkin.be

Alcoholgehalte: 8,5%

De Koninck - Stadsbrouwerij De Koninck – Duvel Moortgat/Antwerpen Berchem

Dit is de smaak van ’t Stad. Van ruige dokken en volle terrasjes. Van bakfietsen en zomeravonden aan de Schelde.

Zijn bolvormige glas heeft hem het koosnaampje bolleke opgeleverd. Op z’n Antwerps bestel je het als een bolleke Keuning. En omdat er in ’t Stad al eens ‘gezwansd’ mag worden, hebben ze nu met een knipoog Antwaarpse Pale Ale toegevoegd op het etiket.

Voor een fris getapt bolleke hoef je niet naar ’t Stad te rijden. Dit Antwerpse icoon vind je ook hier in ‘t Hoekske.

Dit is een amberkleurig bier met een mooie witte schuimkraag. Licht moutig met een toets van karamel, licht hoppig en een toets kaneel.

www.dekoninck.be

Alcoholgehalte: 5,2%

La Chouffe - Brouwerij Achouffe - Duvel-Moortgat/Wibrin Achouffe

De kabouters uit de Vallei der Feeën ontdekten het geheime recept voor dit goudkleurige bier in een oud toverboek. La Chouffe heeft een licht hoppige smaak met toetsen van verse koriander en fruitige accenten. Het drankje ligt blijkbaar aan de oorsprong van hun levensvreugde! Dat is toch wat die wezentjes vertellen telkens ze door een gevoel van dorst worden overvallen. De legende van La Chouffe behoort ongetwijfeld tot de mooiste die in gezellige Ardeense dorpje worden doorverteld...

De kabouter op het glas noemt Marcel. Hij, de stoutmoedigste onder de kabouters van La Chouffe, is een van de belangrijkste ambachtslui die bij het brouwen van La Chouffe betrokken is. Noem hem gerust een bezige bij! Op zijn eenwieler snelt hij naar de brouwinstallaties om te proeven van het blonde bier dat de naam La Chouffe meekreeg. Met de godendrank bij zich klimt hij op de rug van een gans om de echte liefhebbers van lekker bier blij te maken. Het is dankzij zijn niet-aflatende inzet dat La Chouffe in de vier windstreken schuimt. De échte ster van de brouwerij!

www.achouffe.be

Alcoholgehalte: 8%

De Liter van Pallieter - Brouwerij Pirlot/Zandhoven, oorsprong Micro brouwerij Achilles/Itegem

Dit blond artisanaal bier werd gelanceerd op 27 april 2008. Ter gelegenheid van het toerismeproject Pallieteren. Dit was een unieke samenwerking tussen toerisme Lier en omstreken met de horeca. Het bier heeft een zoetig-kruidig bloemenaroma en een lichte, bittere toets. ’t Hoekske is één van de weinige horecazaken waar je dit bier kunt drinken van ’t vat.  

De naam van het bier verwijst naar Pallier, het hoofdpersonage van de gelijknamige roman van de Lierse auteur Felix Timmerman.  Op het etiket van het bier staat een regenboog met daaronder het silhouet van onder meer de Sint-Gummaruskerk en het Belfort van Lier.

www.kempisch-vuur.be

Alcoholgehalte: 8%

Tripel d’Anvers - Stadsbrouwerij De Koninck – Duvel Moortgat/Antwerpen Berchem

Tripel d’Anvers is een echte Belgische tripel, met een Antwerps accent. Brutaal en uitbundig, maar met een heel groot hart. Een ode van de brouwer aan ’t Stad.

Je zal het snel merken: dit is een bier boordevol goesting. Laat je verrassen door de lichtzoete smaak van de eerste slok en de frisse, sprankelende toetsen. Geniet van het kruidige aroma met subtiele hints van sinaasappelschil en koriander en de volmondige afdronk.

verkrijgbaar in 25 cl en 33 cl

 

www.dekoninck.be

Alcoholgehalte: 8%

Westmalle Dubbel - Brouwerij Westmalle/Westmalle

Het donkere, roodbruine trappistenbier van Westmalle, de Dubbel, bevat een rijke en complexe smaak. Die wordt gekenmerkt door toetsen van karamel, mout en fruitige esters die doen denken aan rijpe banaan. De eerste kennismaking met de Dubbel van Westmalle is een crèmekleurige dikke schuimkraag. Na het drinken laat deze een mooi kantwerk achter in het glas. Maar de echte herinnering van dit evenwichtige trappistenbier met zacht mondgevoel is ongetwijfeld de lange, droge afdronk.

De monniken van Westmalle brouwen al sinds 1856 een donker trappistenbier naast hun bestaande maaltijdbier. In 1926 passen ze het recept aan en brouwen ze het bier wat zwaarder door de ingrediënten te verdubbelen. Zo kwam het bier aan zijn naam Dubbel, hoewel velen hem vaak gewoon Trappist noemen. Dat             recept is nog altijd de basis voor de Westmalle Dubbel die we nu kennen.

verkrijgbaar in 25 cl en 33 cl

 

www.trappistwestmalle.be

Alcoholgehalte: 7%

Cornet - Brouwerij de Hoorn/Steenhuffel

Het verhaal van Cornet leidt ons naar de 18de eeuw, naar Theodoor Cornet, toenmalig rentmeester van kasteel Diepensteyn. Zijn heer, graaf van Steenhuffel/Maldeghem, nazaat van de illustere voorvader Ridder Salomon de Maldeghem, vroeg Theodoor Cornet bij Brouwerij Den Hoorn in Steenhuffel een krachtig bier te laten brouwen. En zo geschiedde. Het exclusieve bier werd gebrouwen en op eikenhouten vaatjes in het kasteel bewaard. De graaf schonk het alleen voor belangrijke gasten tijdens speciale gelegenheden.

Dit verhaal inspireerde de brouwers van Brouwerij De Hoorn om een zwaar blond bier te maken met een unieke maar subtiele houttoets. Het sterke blonde bier werd genoemd naar de rentmeester, Theodoor Cornet. Op het etiket prijkt Ridder Salomon de Maldeghem als ultiem eerbetoon voor zijn uitzonderlijke heldhaftigheid en hoffelijkheid.

www.cornetbier.be

Alcoholgehalte: 8,5%

Hopschepper IPA - Brouwerij Den Hopschepper – De Graal/Herentals

De visie van de hobbybrouwers luidt als volgt: “We willen het artisanaal brouwen promoten en laten uitoefenen door onze leden. Mensen warm maken om zelf met hobbybrouwen te beginnen en/of het degusteren van bier in het algemeen en nieuwe Belgische bieren in het bijzonder. Geïnteresseerden inwijden in het hobbybrouwen en zoveel mogelijk praktijkgerichte informatie meegeven en hen de mogelijkheid geven zelfgebrouwen bieren te proeven.”

Hopschepper is een amberkleurig bier van hoge gisting, met hergisting op de fles. Intens gehopt (East Kent Golding en vooral Cascade, ook dryhopping). Aangename citrusaroma's. Verfrissend en vol in de mond, meer citrus naar het einde toe. Lange afdronk eindigend met een roze pompelmoesbittertje.

www.hopscheppers.be

Alcoholgehalte: 7%

Oude Kriek Lambic - Mort Subite/Kobbegem

Rode kleur met een mooie schuimkraag en fijne pareling door de hergisting op fles. Complexe kriekensmaak, aangenaam zurig met houttoetsen afkomstig van de rijping op eiken vaten. De zure Lambic en het zoete fruit vinden elkaar in een innige omhelzing, die zorgt voor een perfecte zoetzure balans. Verrassend droge afdronk.

Volume: 37,5 Cl

 

www.mort-subite.be

Alcoholgehalte: 4,5%

Wisseltap winter/zomer

Kriek-Mort Subite (zomer) - Brouwerij Alken-Maes/Brouwerij Mort Subite /Kobbegem

Mort-Subite is vernoemd naar de alles-of-niets-worp van de pietjesbak. Gewoon omdat de brouwer gelooft dat wie zich in het leven smijt, er ook het meeste uit haalt.

Dit is wat elke kleine kriek wil worden als ze groot is! Deze zoetste Kriek Lambic van de familie is een blend van jonge Lambic (streekbier van de Zenne Vallei) voor de zottigheid, 1 jaar oude Lambic boordevol verse krieken voor de frisheid en 3 jaar oude Lambic voor de nodige ervaring en die typische lichtzure toets

 

 

www.mort-subite.be

Alcoholgehalte: 4 %

Grimbergen Donker (winter) - Brouwerij Alken-Maes/Alken

Het abdijbier van Grimbergen heeft zijn roots in de Norbertijnerabdij van Grimbergen, waar in 1128 voor het eerst bier werd gebrouwen. Door de eeuwen heen werd de abdij driemaal verwoest, maar telkens herrees ze uit haar as. De keuze voor de feniks als embleem van de abdij en het bier verrast dan ook niet: het is het teken van de eeuwige hergeboorte van abdij en bier.

Grimbergen Dubbel is een zoet-bitter bier met veel volheid en toetsen van karamel. Het is een heel rijk bier met dubbele gisting waarvan u optimaal kan genieten in uw vrije tijd

 

www.grimbergenbier.be

Alcoholgehalte: 6.5%

Trappist

Een trappistenbier is net iets anders dan een abdijbier. ‘Trappist’ is een beschermde herkomstbenaming die een bier pas mag dragen als er aan 3 voorwaarden is voldaan.

  1. Het bier wordt gebrouwen binnen de muren van een trappistenabdij, door de monniken zelf of onder hun toezicht.
  2. De brouwerij moet ondergeschikt zijn aan het klooster en getuigen van een bedrijfscultuur die past bij het monastieke project.
  3. De brouwerij heeft niet als doel winst te maken. De inkomsten zorgen voor het levensonderhoud van de monniken en het onderhoud van de abdijsite. Wat overblijft schenken ze aan goede doelen, sociale werken en mensen in nood.

De controle gebeurt door de Internationale Vereniging Trappist (www.trappist.com). Voldoet een bier aan de regels dan mag het zich trappistenbier noemen en krijgt het het zeshoekige ATP-logo (Authentic Trappist Product).

 

Westmalle Tripel - Brouwerij Westmalle/Westmalle

De Tripel van Westmalle is een helder, goudgeel trappistenbier. Het langzame brouwproces en de nagisting op fles leveren een complex bier op, met een fruitige geur van rijpe banaan en een mooie, genuanceerde hopneus. De zachte en romige smaak, met een bittere toets gedragen door het fruitaroma, heeft veel finesse en elegantie. Geniet ook na van de heerlijk lange en droge afdronk.

Voor het eerst gebrouwen in 1934, wordt de Westmalle Tripel wel eens de “moeder van alle tripels” genoemd en kreeg als stijl navolging door vele andere brouwerijen. De Westmalle Tripel ontstond naar aanleiding van de ingebruikname van de nieuwe brouwzaal in de abdij. In 1956 onderging het recept nog een aanpassing, maar die is sindsdien, dus al meer dan 60 jaar, onveranderd gebleven. De naam verwijst naar een verdrievoudiging van de ingrediënten van het oorspronkelijke trappistenbier van Westmalle.

www.trappistwestmalle.be

Alcoholgehalte: 9,5%

Orval - Brouwerij Notre-Dame d’Orval/Orval

Een bier met een unieke smaak. Met zijn bitter-fruitige smaak is het Orval-bier uitgegroeid tot een sterke referentie in de zeer gewaardeerde wereld van de authentieke trappistenbieren. Orval is een bier van hoge gisting en lange lagering. Op die manier krijgt het zijn complex-fruitige karakter en die subtiele harmonie tussen volrond en bitter.

Sinds 1931 dankt het bier van Orval zijn onvergelijkbare smaak vooral aan de kwaliteit van het water, de hop en de gisten die gebruikt worden Het bier wordt gebrouwen met bepaalde, sterk aromatische hopvariëteiten, die geselecteerd werden door de allereerste meester-brouwer van Orval, die uit Beieren afkomstig was. En de zogenaamde Engelse drooghopmethode zorgt voor een verscheidenheid aan aroma’s met tegelijk behoud van een zekere bitterheid.

www.orval.be

Alcoholgehalte: 6,2%

Chimay Blauw - Brouwerij van Scourmont/Chimay

De Blauwe Chimay is een donker bier met een krachtig aroma en een complexe smaak die met de jaren beter wordt. Het bier heeft een geur van fijne kruiden. De afdronk is relatief droog met een toets van karamel.

www.chimay.com

Alcoholgehalte: 9,2%

Rochefort 8° - Brouwerij Abdij Notre-Dame Saint-Rémy/Rochefort

Rochefort 8 is één van de 3 trappisten van de abdij Notre Dame de Saint-Rémy en het meest verkochte bier v/d 3 (meer dan 60 % van hun totale productie). Meteen ook de jongste: hij werd pas voor het eerst gebrouwen in 1954 ter gelegenheid van een grote klant en kreeg toen de naam Special mee. Maar zoals al vaker gebeurde, werd ook dit bier door het grote succes een vaste waarde. Broeder Pierre brouwt in de volstrekte rust van de abdij zijn Rochefortbieren Het zijn pareltjes voor stille genieters net als de abdij zelf die normaal niet te bezoeken is. Deze 8° is ook het bier dat de paters presenteren aan de mensen die per uitzondering toch welkom zijn in de abdij.
De brouwzaal is één v/d allermooiste van ons landje.

Dit bier heeft een mooie roodbruine kleur met stevige -tussen wit en crémekleur- schuimkraag die goed aan de wand v/h glas blijft kleven. De geur is complex. Kruiden, fruitig en zelfs een beetje bitter. Rozijntjes en een dosis alcohol. De smaak is lichtjes zoet en vlokjes kruiden. De alcohol en donkere fruittoetsen zijn mooi in evenwicht. Lichtzoet en beetje droog en vooral toch de nodige dosis bitter in de afdronk. Wanneer je deze trappist proeft, begrijp je meteen waarom hij zo vaak wordt geserveerd

 

www.abbaye-rochefort.be

Alcoholgehalte: 9,2%

Brouwers van bij ons

Duvel - Brouwerij Duvel-Moortgat/Puurs

Duvel is een natuurlijk bier met een subtiele bitterheid, een verfijnd aroma en een uitgesproken hopkarakter. Het unieke brouwproces, dat zo’n 90 dagen duurt, garandeert een pure stijl, een delicate pareling en een aangename alcoholzoete smaak. Dankzij zijn verrassend hoog alcoholvolume (8,5 %), zijn enorme schuimkraag, fijne pareling en zijdezacht mondgevoel onderscheidt Duvel zich duidelijk van andere Belgische bieren.

www.duvelmoortgat.be

Alcoholgehalte: 8,5%

Le Fort - Brouwerij Omer Vander Ghinste/Bellegem

Brouwerij Omer Vander Ghinste is een familiale brouwerij die kwaliteitsbieren brouwt volgens authentieke recepten, op traditionele wijze maar met toepassing van de modernste technieken.

Le Fort is een complex, donker bier van 9° met zoete, fruitige en zachte toetsen. De bleke en geroosterde, donkere gerstemouten zorgen voor een perfect evenwicht. Reken daarbij nog het aroma van chocolade/karamel en de fruitigheid van de hoge gisting, en je proeft een donker bier met een volstrekt unieke smaak.

Op de European Beer Star (2014) wint LeFort een zilveren medaille in de categorie Belgian Style Strong Ale & goud op de World Beer Awards (2017).

 

 

www.omervanderghinste.be

Alcoholgehalte: 9%

Dead Man’s Hand - Brouwerij Het Nest/Turnhout

Deze brouwerij is ontstaan eind 2000 als een besloten bierproefclub. Niemand van de leden durfden dromen dat ze 19 jaar later over een superbrouwerij zouden beschikken. De bierproefclub heette toen nog “de Orde van de Zatte Mus” met als logo twee mussen met een biertje in hun nest.
Tijdens het proeven groeide de interesse in alles wat met bier te maken heeft. Ze proefden ook weleens minder lekkere bieren maar na een tijdje ontstond er een ‘dat kunnen we misschien zelf wel beter’- gevoel. 

Geïnspireerd op de Russian Imperial Stout. Dit gitzwart bier met gebrande mout en een hoog alcoholpercentage (10% vol.alc.) is als het ware een verder gedreven versie van de Kleveretien… alleen is alles nog wat extremer: de gebrande smaken, koffie en mokka zijn nog intenser aanwezig.

www.brouwerijhetnest.be

Alcoholgehalte: 10%

Wolf Carte Blanche - Brouwerij Wolf/Aarschot

Brouwerij Wolf maakt op ambachtelijke, professionele wijze bieren van hoge gisting. Een tweede gisting gebeurt op de fles en bepaalt mede het karakter van deze unieke, eigentijdse speciaalbieren. De diversiteit tussen onze bieren zorgt ervoor dat elke fijnproever hier zeker z’n gading kan vinden.

Wolf Carte Blanche is een avontuurlijk gehopt bier van hoge gisting. Vakkundig gebrouwen met 5 verschillende hopvariëteiten van over de hele wereld. Het aroma bestaat uit een zorgvuldig geselecteerd evenwicht van unieke florale toetsen en een verrassende kruidigheid, aangevuld met een vleugje citrus en heerlijk tropisch fruit. De nagisting op fles zorgt voor een aangename volmondigheid en een verfrissende sprankeling in het glas. Een waar genot voor de bierliefhebber.

www.wolfbelgium.com

Alcoholgehalte: 8,5%

Sint Bernardus Abt 12° - Brouwerij Sint Bernardus/Watou

Sinds de zomer van 2018 worden de bezoekers en bierliefhebbers allerlande verwelkomd in een ronduit indrukwekkende rooftop bar. Bar Bernard fungeert niet enkel als eindstation & degustatieruimte voor personen die de brouwerij rondleiding volgen, iedereen is welkom.

St.Bernardus Abt 12 wordt aanzien als één van de beste bieren ter wereld en is dan ook het paradepaardje van de brouwerij, de absolute top in de hiërarchie van de St. Bernardus bieren. Het is gebrouwen in de klassieke ‘Quadrupel’ stijl volgens het originele recept uit 1946.

Het is een donker bier met een volle, ivoorkleurige schuimkraag. Heeft een fruitige aroma met een zoetige afdronk.

www.sintbernardus.be

Alcoholgehalte: 10%

Karmeliet Tripel - Brouwerij Bosteels/Buggenhout

Waar het Kwak bier bekend staat voor z'n bierglas, staat de Karmeliet bekend voor het gebruik van de 3 granen.

Tripel Karmeliet wordt nog steeds gebrouwen volgens een authentiek bierrecept uit 1679, afkomstig van het oude Dendermondse Karmelietenklooster. Dit meer dan 300 jaar oude bierrecept beschrijft het gebruik van de 3 graansoorten: tarwe, haver en gerst.

De smaak van het bier op zich kan dan weer omschreven worden als zacht vanillle-achtig met citrustoetsen. Doordat 1 van de granen tarwemout is, is het een uiterst verfrissend biertje

Rodenbach Grand Cru - Brouwerij Rodenbach/Roeselare

In 1821 sticht Pedro Rodenbach samen met zijn ondernemende vrouw, Regina Wauters, de brouwerij. Het is echter aan Eugène Rodenbach dat Rodenbach zijn unieke kwaliteit en meesterlijke karakter te danken heeft. Hij bestudeert niet alleen de vinificatie van het bier, maar optimaliseert ook het rijpingsproces op eikenhouten foeders (rijpingsvaten). De wereldvermaarde foederzalen met hun 294 eikenhouten foeders, waarvan sommigen 150 jaar oud zijn, zijn beschermd als industrieel erfgoed van de Vlaamse Gemeenschap.

De Grand Cru van Rodenbach heeft gemiddeld veel langer in de eiken foeders van de Roeselaarse bierkathedraal gelegen en is daardoor een meer uitgesproken versie van de bierstijl ‘Vlaams roodbruin bier’. Rodenbach Grand Cru bestaat uit 1/3 jong en 2/3 gedurende 2 jaar op eik gerijpt bier. Het resultaat is een complex bier met veel hout en esters, vineus en met  een zeer lange afdronk net als een grand cru wijn.

www.rodenbach.be

Alcoholgehalte: : 6%

Martin’s IPA - Brouwerij John Martin

India Pale Ale ontstond toen de Britse schepen de grote oceanen doorkruisten op weg naar hun afgelegen kolonies. Om hun geliefde bier beter te kunnen bewaren voegden de Engelse brouwers extra hop toe.

De Britse brouwer John Martin eerde bij zijn aankomst in Antwerpen in 1909 dit bier met de unieke dry hopping techniek. Door toevoeging van hopbloemen aan het einde van de gisting krijgt het zo een fruitig aroma en een gebalanceerde bittere smaak.

Martin’s IPA, de perfecte combinatie van Brits karakter en Belgische brouwexpertise.

www.anthonymartin.be

Alcoholgehalte: 6,9%

Filou - Brouwerij Van Honsebrouck/Izegem

De jongste in het rijtje bieren van Brouwerij Van Honsebrouck (oa Brigand, Bacchus, Kasteelbier, Slurfke) staat meer dan zijn mannetje. Dit stevig blond Belgisch speciaalbier , gelanceerd in 2014. Dit bier heeft een smaakpallet van zoet en bitter.

 

Vanop het flesje en het glas houdt een schelm de drinker in de gaten, de katapult in de aanslag. Als een cupido richt hij zijn schot en voor je het weet, ben je ‘verkocht’. Filou is een echte doordrinker die complex genoeg is om in de smaak te vallen bij de liefhebbers van speciaalbieren.

 

www.vanhonsebrouck.be

Alcoholgehalte: 8,5%

Vedett - Brouwerij Duvel-Moortgat/Puurs

Vedett is een blond premiumbier. Dit Belgisch bier wordt net als Duvel, Maredsous en Bel Pils gebrouwen in de brouwerij Duvel Moortgat. Een flesje Vedett heeft een groene kleur en bevat  33 cl.

 

www.vedett.com

Alcoholgehalte: 5,2%

Tripel Weldebrouck - Brouwerij Weldebrouck/Willebroek

In de vorige eeuw waren er in Willebroek minstens nog twaalf brouwerijen actief, tegen einde van 1900 geen enkele meer. Brouwer Luc Piessens vond het tijd om de biercultuur in Willebroek nieuw leven in te blazen. Met zijn diploma Biochemie-brouwerij op zak, startte hij opnieuw een kleinschalige brouwerij op te Willebroek.

Weldebrouck is een blonde tripel met een weelderige smaak: zacht en toch sterk fruitig, zodat ondanks het alcoholgehalte van 8.5% zowel mannen als vrouwen dit bier in balans kunnen smaken.

www.weldebrouck.be

Alcoholgehalte: 8,5%

Bio-Bier

Lupulus Organicus - Brouwerij Lupulus/Gouvy

De toenmalige Brouwerij Lupulus zag het daglicht in 2004. Van in het begin was het streefdoel van de brouwers: bier brouwen waar je het respect voor de Belgische traditie in proeft, maar dat tegelijk een nieuw en uniek verhaal brengt op vlak van smaak en aroma’s. De brouwerij werd opgericht binnen de omheining van een schitterende Ardense hoeve uit de 19e eeuw, idyllisch gelegen in het groen en omringd door een stroom zuiver en vers water. Dit uitzonderlijke kader kan alleen maar inspirerend werken en zo ontstonden de Lupulus bieren. Een prachtig huwelijk tussen Ardense traditie en hypermoderne brouwtechnologie.

Voor de quizzers onder ons: de Latijnse naam voor hop is Humulus Lupulus, wat letterlijk vertaald « kleine nederige wolf » betekent. Vandaar de naam en het logo met de kleine wolf !

Lupulus Organicus is een blond kruidig bier met een bittere nasmaak.

www.lupulus.be

Alcoholgehalte: 8,5%

Lambiek bieren

De lambiek was reeds gekend in de XIIIde eeuw, werd en wordt nog steeds uitsluitend gebrouwen in de Zennevallei, meer bepaald in Brussel en omgeving.

Dit bier is het enige dat het privilege geniet een gecontroleerde benaming te mogen dragen (bij Koninklijk besluit van 20 mei 1965) en moet worden gebrouwen volgens wettelijk vastgelegde normen.

Lambiek is bereid op basis van 70% mout en 30% tarwe en met toevoeging van overjaarse hop.

Net zoals destijds, ontstaat de lambiek na een spontane gisting, met andere woorden, nadat het wort in aanraking gekomen is met de lucht en daar wilde gisten aan onttrokken heeft.

De specifieke smaak krijgt de Lambiek zowel van de gebruikte graansoorten (tarwe en gerst), als van in de Zennevallei aanwezige micro-organismen (waaronder de Brettanomyces lambicus en de Brettanomyces bruxellensis) die de gisting op gang brengen.

Dit verklaart waarom slechts binnen een straal van ongeveer 15 km rondom het stadscentrum goede Lambiek wordt gebrouwen.

Bij de eeuwwisseling bestonden nog een 300-tal lambiekbrouwerijtjes. Thans zijn er nog een 10-tal traditionele lambiekbrouwers.

Oude Geuze Lambic - Mort Subite/Kobbegem

Ze hebben zichzelf ooit in een spontane bui vernoemd naar de alles-of-niets-worp van de pietjesbak. Gewoon omdat ze geloven dat wie zich in het leven smijt, er ook het meeste uit haalt.

Gouden kleur met een stevige witte schuimkraag door hergisting op fles. Complex, ingetogen zurige fruitsmaak die het gehemelte streelt met een zoetzure finale. Deze complexe smaak wordt verkregen door de rijping op eikenhouten vaten gedurende minstens 2 jaar.

Volume: 37,5 Cl

www.mort-subite.be

Alcoholgehalte: 4,5 %

Oude Gueuze - Brouwerij Timmermans/Itterbeek

Meer dan 300 jaren zet Timmermans de echte lambiektraditie voort. Dit unieke bier wordt op basis van 30% tarwe gebrouwen in Itterbeek, in de oudste nog actieve brouwerij. Oorspronkelijk gebeurde er een wonder : de micro-organismen in de lucht in de Senne-vallei komen in de mout terecht en dat brengt spontane gisting op gang. Daarom wordt echte lambiek uitsluitend gebrouwen in een straal van 15 km rondom Brussel : in het Pajottenland. Sinds 1993 stelt de Martins Finest Beer Selection dit authentieke erfgoed uit het land van het bier voor.

De oudste Lambiekbrouwerij ter wereld !

De typische smaak van de Timmermans Oude Gueuze is de vrucht van traditionele brouwtechnieken, toegepast volgens de regels van deze aloude kunst. Oude lambiek, die gedurende drie jaar in houten vaten heeft gerijpt, wordt gemengd met jonge lambiek, die de ‘nieuwe’ gisting in de fles op gang brengt door de nog aanwezige restsuikers. De brouwer selecteert de lambiek uiterst zorgvuldig om een perfecte smaak te bekomen. Na deze ‘blending’ hergist de Timmermans Oude Gueuze nog min. vier maanden in de fles, maar gedurende 20 jaar blijft hij alsmaar beter worden.

Smaak : Een subtiele, zurige smaak, met een zekere houttoets door de jarenlange rijping op eiken vaten.

www.brtimmermans.be

Alcoholgehalte: 6,7%

Tijdelijke bieren

Anarkriek - ’t Hofbrouwerijke/Beerzel

Chocolat Porter (mokkasmaak) met een frisse Schaarbeekse krieken toets.
De krieken hebben 3 maanden op het bier gelegen waardoor de pitjes mooi gebalanceerd uit de hoek komen.

www.thofbrouwerijke.be/

Alcoholgehalte: 8,5º

Hofdraak - ’t Hofbrouwerijke/Beerzel

Ongefilterd bruin bier met hergisting op fles.
 Een anijs/zoethouten toets met de bitterheid van 't huis.

 

www.thofbrouwerijke.be/

Alcoholgehalte: 6,2º

Hofbleus - ’t Hofbrouwerijke/Beerzel

Een ongefilterd, niet gepasteuriseerd bier met hergisting op fles.
Een stout zoals hij zou moeten zijn. Eten en drinken tegelijk.
Een mokka neus met een zoete toets.
De licht gebrande smaaktoets en een aangename bitterheid maken deze stout plezant om te drinken.
Een biertje voor de liefhebbers, zeker niet voor iedereen weggelegd.
 

www.thofbrouwerijke.be/

Alcoholgehalte: 5,5º

Hoftrol - ’t Hofbrouwerijke/Beerzel

Een ongefilterd, niet gepasteuriseerd bier met hergisting op fles.
Amberkleurig droge ale met een frisse zure toets;
Deze frisheid komt van een speciaal opgekweekte gist.
Lichte houtneus en een aangenaam uitlopende bitterheid maken dit een ideaal zomerbier.

www.thofbrouwerijke.be

Alcoholgehalte: 6,2º

Malheur 12 - Malheur/Buggenhout

De Malheur 12, met zijn 11,5% volume alcohol en zijn diep roodbruine kleur, is het kroonjuweel in de familie van de Malheur-kwaliteitsbieren. Dit roodbruine bier geeft een prachtig boeket van kruiden en rijke hopbloemen vrij en heeft een ronde, volle smaak. Neem rustig de tijd om dit overheerlijke degustatiebier, dat getuigt van gedegen vakmanschap, te ontdekken.

www.malheur.be

Alcoholgehalte: 11,5 %

Wild Card Sour Blend - Het Nest / Turnhout

Dit is het eerste bier in een nieuwe serie van barrel aged zure bieren. Deze versie is geïnspireerd op de traditionele zure bieren zoals Vlaams Rood en Oud Bruin. Het basisbier is vermengd met Lactobacillus en 1 jaar gerijpt op verschillende houten vaten vooraleer te blenden met de Quadrupel Kleveretien. (Brouwerij Het Nest) Wat dit bier naast friszuur ook een fijne lichtzoete fruitigheid geeft.

www.brouwerijhetnest.be

Alcoholgehalte: 9%

Troubadour Magma - The Musketeers/Ursel

Het amberkleurige speciaalbier Troubadour Magma heeft het kruidige en hop-bittere karakter van een Amerikaanse India Pale Ale, maar wordt verzacht met de fruitigheid van een Belgische Tripel. Liefhebbers appreciëren de explosie van fruitige geuren afkomstig van de dry hopping.

www.themusketeers.be

Alcoholgehalte: 9%

Kijk ook op de suggestieborden voor het

Bier van de maand i.s.m. De Heikantse Bierliefhebbers

www.heikantsebierliefhebbers.be